(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
O‘zbekistonda qayta tiklanuvchi energiya manbalarini rivojlantirish bo‘yicha davlat siyosati (PQ-3379 va PQ-3384 farmonlari) doirasida an’anaviy yoqilg‘i resurslarining kamayib borishi va atrof-muhitga zaharli gaz ajralib chiqishi oqibatida shamol va quyosh energiyasini gibridlashtirish dolzarb muammo hisoblanadi. Buxoro viloyatida quyoshli kunlar 270 kun bo‘lib, shamolning o‘rtacha tezligi 5-6 m/s ni tashkil etadi. Bunday sharoitda Quyosh va Shamol stansiyalarini qurish uchun imkoniyat yuqoriligini ko‘rsatadi. Ushbu tadqiqot viloyatdagi kam quvvatli ob’ektlarni ya’ni korxonalar, ishlab chiqarish sexlari va aholining ehtiyojini qondirish uchun gibrid tizimni takomillashtrish choralari koriladi. Bu ma’lumotlar, WE3000 shamol stansiyasi generatorining nominal quvvati 3 kvt, va maxsimal quvvat 5 kvt ni tashkil qiladi. “Mir-solar” quyosh panellari parametrlaridan foydalanib ishlab chiqarilayotgan elektr energiyaning quvvatini xisoblash amalga oshiriladi.