(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada yuqori kuchlanishning elektr energetika tizimidagi o‘rni, uning texnik va iqtisodiy ahamiyati hamda zamonaviy energetika tizimlarida qo‘llanilish xususiyatlari keng yoritilgan. Yuqori kuchlanish elektr energiyasini ishlab chiqarish manbalaridan iste’molchilarga uzatish jarayonida asosiy vosita bo‘lib, u energiya yo‘qotishlarini kamaytirish va uzatish samaradorligini oshirishda muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada yuqori kuchlanishning fizik asoslari, elektr tokini kamaytirish orqali quvvat yo‘qotishlarini qisqartirish tamoyili ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Shuningdek, elektr energiyasini uzoq masofalarga uzatishda yuqori kuchlanishli elektr uzatish liniyalari va transformator podstansiyalarining vazifalari, kuchlanishni bosqichma-bosqich oshirish va pasaytirish jarayonlari yoritilgan. Yuqori kuchlanish tizimlari yirik sanoat korxonalari, shahar elektr ta’minoti va umumiy energetika tarmoqlarining barqaror ishlashini ta’minlashda asosiy rol o‘ynashi ta’kidlangan.