(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqola gazlarda kechadigan ionlanish hodisalarining fundamental fizik asoslarini har tomonlama tahlil qiladi. Tadqiqot doirasida gazlarning dielektrik holatdan elektr o‘tkazuvchi plazma holatiga o‘tish mexanizmlari, jumladan, elektronlar ko‘chkisi (Townsend nazariyasi) va Pashen qonunining mohiyati atroflicha yoritilgan. Shuningdek, tashqi energiya ta’siri (issiqlik, nurlanish, kuchli elektr maydoni) ostida atomlarning ionlanish kinetikasi va rekombinatsiya jarayonlari o‘rganiladi. Maqolaning amaliy qismida ionlanish jarayonlarining zamonaviy sanoat, yoritish texnikasi, plazma texnologiyalari, energetika (jumladan, termoyadroviy sintez) va atrof-muhitni muhofaza qilishdagi ahamiyati ilmiy va tatbiqiy nuqtai nazardan asoslab berilgan.