(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada yuqori kuchlanishli elektr qurilmalarini chaqmoq va ichki o‘ta kuchlanishlardan himoya qilish tizimlari keng yoritilgan. Chaqmoq zarbalari va kommutatsion jarayonlar natijasida yuzaga keladigan o‘ta kuchlanishlarning elektr jihozlari izolyatsiyasiga salbiy ta’siri tahlil qilingan. Himoya tizimlarining asosiy elementlari — yashin qaytargichlar, himoya troslari, yerga ulash qurilmalari va o‘ta kuchlanish cheklagichlarining ishlash prinsiplari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, ichki o‘ta kuchlanishlarning kelib chiqish sabablari va ularni kamaytirish usullari, jumladan, zamonaviy kommutatsion apparatlar, filtratsiya vositalari hamda izolyatsiya koordinatsiyasi masalalari yoritilgan. Tadqiqot natijasida yuqori kuchlanishli qurilmalarni kompleks himoya qilish elektr ta’minoti tizimining ishonchliligi va uzluksizligini ta’minlashda muhim omil ekanligi asoslab berilgan.