(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu tezisda optik tolali aloqa uzatish sistemalarining fizik asoslari, axborot sig‘imi, so‘nish, dispersiya va nochiziqli effektlar ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Optik tolali aloqa tizimlarida axborot yorug‘lik impulslari orqali uzatiladi, bunda asosiy uzatish muhiti sifatida dielektrik optik tola xizmat qiladi. Zamonaviy optik aloqa tizimlarida to‘lqin uzunligi bo‘yicha zichlashtirish, kogerent qabul qilish va raqamli signalni qayta ishlash texnologiyalari yuqori tezlik va katta masofaga uzatishni ta’minlaydi [1], [2]. Shu bilan birga, optik toladagi so‘nish, xromatik dispersiya, qutblanish dispersiyasi va Kerr nochiziqliligi uzatish sifatini cheklovchi asosiy omillar hisoblanadi [3], [4].