(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqola ikki tillar o’rtasidagi tafovurlari va realiya hamda frazeologik birliklarni tarjima qilihda duch kelinadigan muammolarga qaratilingan bo’lib ularni tarjima qilishda ularning bir- biriga ma’no va mazmun jihatdan to’g’ri tarjima qilish va tarjima qilish uslublarini o’rganishga qaratilgan. Adabiyotlarni tahlil qilish orqali tarjima jarayonida frazeologik birliklarning qanchalik bir biriga mos kelishini va realiyalarda ma’no va milliylik nafasini saqlab qolishni, tarjimadagi qiyinchiliklarga takliflar berib , muloqotda va badiiy adabiyotdagi o’rnini aniqlaydi va funksiyalarni ta’kidlaydi. Tadqiqotda frazeologizmlarning milliy-madaniy xususiyatlari, ularning semantik va stilistik jihatlari hamda tarjimada ekvivalentlik masalalari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, realiyalarni tarjima qilishda yuzaga keladigan lingvistik va ekstralingvistik qiyinchiliklar, xususan, madaniy farqlar, tarixiy kontekst va milliy mentalitetning o‘rni yoritiladi.