(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu tadqiqot ishida zamonaviy tilshunoslikning ustuvor yoʻnalishlaridan biri hisoblangan termin va terminologiya fenomenining nazariy-lisoniy asoslari hamda ularni tahlil qilishning metodologik tamoyillari atroflicha oʻrganiladi. Maqolada "termin" tushunchasining ta’rifi, uning fan tilidagi oʻrni va ilmiy jarayonlarda talqin qilinishining tarixiy-tadrijiy jarayonlari to’g’risida so’z yuritiladi. Shuningdek, jahon tilshunosligida tan olingan turli ilmiy maktablar va olimlarning terminologik birliklar tabiati, ularning semantik-funksional xususiyatlari borasidagi konseptual qarashlari qiyosiy oʻrganiladi. Terminologik qatlamning shakllanishi, rivojlanish qonuniyatlari hamda muayyan fan sohalari turkumidagi oʻrni ilmiy nuqtai nazardan muhokama etiladi. Tadqiqotdan koʻzlangan asosiy maqsad - terminologik birliklarni tizimlashtirish, ularni meʼyorlash va lisoniy qurilishini takomillashtirishning ilmiy-nazariy modelini ishlab chiqishga hissa qoʻshishdan iboratdir.