(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqola Robert Greene’ning mashhur "The 48 Laws of Power" kitobining leksikologik jihatlarini chuqur tahlil qiladi. Tadqiqot ishida kitobdagi murakkab va ko’p qatlamli leksik birliklarning tarjimasi bilan bog’liq muammolar, xususan, so’zlarning lug’aviy ma’nosi, ko’chma ma’nolari va madaniy kontekstga bog’liqligi hamda ularning o’zbek tiliga moslashuvida yuzaga keladigan qiyinchiliklar atroflicha o’rganiladi. Maqolada "The 48 Laws of Power" kitobining o’zbek tilidagi tarjimasida duch kelinadigan leksik muammolarni aniqlash va ularga yechim topish maqsadida IMRAD usulidan foydalanilgan. Tahlil natijasida kitobdagi kuch, hokimiyat, strategiya va manipulyatsiya kabi mavzularga oid maxsus terminologiyaning tarjimasi, metaforalar va iboralarning to’g’ri talqini muhimligi ta’kidlanadi. Tadqiqot, shuningdek, tarjimonlarga ushbu murakkab asarni o’zbek tilida yanada samaraliroq yetkazish bo’yicha amaliy tavsiyalar beradi.