(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ilmiy maqola tarjima va ijodiy jarayon o’rtasidagi murakkab o’zaro aloqadorlikni IMRAD (Kirish, Materiallar va usullar, Natijalar, Muhokama va xulosa) tizimi asosida tahlil qiladi. Tadqiqot tarjimada ijodiy yondashuvlarning zarurati, tarjimonning rolini original muallif bilan qiyosiy tahlili, shuningdek, badiiy, ilmiy va texnik tarjima turlari doirasida ijodiy omillarning ta’sirini o’rganadi. Maqolada tarjimaning faqat tilni bir tildan ikkinchi tilga ko’chirish jarayoni emasligi, balki muallifning ruhi, madaniyati va uslubini qayta yaratish orqali yangi asar yaratishga qodir bo’lgan ijodiy faoliyat ekanligi ta’kidlanadi. Tadqiqot natijalari tarjimashunoslik nazariyasi va amaliyotiga hissa qo’shish bilan birga, samarali ijodiy tarjima strategiyalarini ishlab chiqishga yordam beradi.