(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqola raqamli iqtisodiyot sharoitida audit tizimini takomillashtirishning konseptual va amaliy yo‘nalishlarini asoslashga bag‘ishlanadi. Tadqiqotning maqsadi raqamli muhitda auditning ishonchliligi, tezkorligi va qo‘shilgan qiymatini oshiruvchi institutsional hamda metodik yechimlarni ishlab chiqishdan iborat. Metodologiya sifatida tizimli tahlil, qiyosiy yondashuv, riskga yo‘naltirilgan audit konsepsiyasi, audit dalillarining raqamli izini baholash va jarayonlarni raqamlashtirishning samaradorlikka ta’sirini mantiqiy modellashtirishdan foydalanildi. Ilmiy yangilik auditning raqamli konturi doirasida ma’lumotlar boshqaruvi, algoritmik tahlil va uzluksiz audit mexanizmlarini uyg‘unlashtiruvchi takomillashtirish modeli, shuningdek, audit dalillarining raqamli atributlari asosida risklarni saralash va nazorat intensivligini kalibrlash bo‘yicha metodik yondashuvni taklif etish bilan belgilanadi. Amaliy jihatdan takliflar audit firmalari va korporativ boshqaruv subyektlarida raqamli audit platformalarini joriy etish, kadrlar kompetensiyalarini yangilash va sifat nazoratini kuchaytirishga xizmat qiladi.