(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqola xalqaro valyuta tizimi va valyuta siyosatining zamonaviy transformatsiyasini, ularning makroiqtisodiy barqarorlik, tashqi muvozanat va moliyaviy xavfsizlikka ta’sir kanallarini tahlil qiladi. Tadqiqotning maqsadi global valyuta arxitekturasi evolyutsiyasi sharoitida valyuta kursi rejimlari, kapital harakatlari va zaxira aktivlari tuzilmasi o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikni konseptual asoslash hamda siyosat dizayni bo‘yicha amaliy xulosalar ishlab chiqishdan iborat. Metodologiya sifatida tarixiy-institutsional yondashuv, taqqoslama tahlil, ochiq iqtisodiyot makromodeli mantiqi va stilizatsiyalangan faktlar asosidagi analitik sintez qo‘llanildi. Ilmiy yangilik xalqaro valyuta tizimining ko‘p qutblilikka o‘tishi sharoitida “kurs-zaxira-likvidlik” uchligi bo‘yicha siyosiy kompromisslarni tizimlashtirish, shuningdek, valyuta siyosatini inflyatsion targetlash, prudensial cheklovlar va zaxira boshqaruvi bilan uyg‘unlashtiruvchi integratsiyalashgan konseptual ramkani taklif etishda namoyon bo‘ladi.