(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada atrof-muhit omillarining bolalar salomatligiga ta’siri va uni kompleks gigiyenik baholash masalalari yoritilgan. Atmosfera havosi sifati, ichimlik suvi holati, tuproq ifloslanishi, ovqatlanish xususiyatlari, yashash va ta’lim muassasalaridagi sanitariya-gigiyena sharoitlari bolalar organizmiga ta’sir etuvchi asosiy omillar sifatida tahlil qilingan. Bolalar organizmining tashqi muhit ta’sirlariga yuqori sezuvchanligi sababli ular salomatligini baholashda tibbiy, ekologik va ijtimoiy ko‘rsatkichlarni birgalikda o‘rganish muhim ahamiyatga ega. Tadqiqot natijalari asosida profilaktik chora-tadbirlar va salomatlikni muhofaza qilish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqish zarurligi asoslangan.