(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada 1-tip qandli diabetning bolalarda namoyon bo‘lish muddatlari hamda surunkali asoratlar rivojlanishining yosh va gender xususiyatlari tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida turli yosh guruhlarida kasallik manifestatsiyasining xususiyatlari va uning keyingi asoratlar rivojlanishiga ta’siri o‘rganildi. Shuningdek, qizlar va o‘g‘il bolalar o‘rtasida kasallik kechishi, glikemik nazorat darajasi va asoratlarning paydo bo‘lish muddatlaridagi farqlar baholandi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, kasallikning erta boshlanishi va gender omillari surunkali asoratlar rivojlanish tezligi va og‘irligiga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Bu esa bolalarda 1-tip qandli diabetni erta tashxislash va individual monitoring strategiyalarini ishlab chiqishda muhim ahamiyatga ega.