(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada detektiv janrning nazariy asoslari hamda badiiy kompozitsiya masalalari ”O‘nta negr bolasi” va “Yoz yomg‘iri” asarlari misolida qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida detektiv asarlarga xos syujet qurilishi, intriga, konflikt, kulminatsiya va yechim bosqichlari ilmiy jihatdan yoritiladi. Har ikki asarning kompozitsion modeli o‘zaro solishtirilib, ularning o‘xshash va farqli jihatlari aniqlanadi. Shuningdek, asarlardagi obrazlar tizimi, ularning funksional va psixologik xususiyatlari o’rganiladi. Tadqiqot natijasida klassik detektiv kompozitsiya bilan psixologik detektiv model o‘rtasidagi asosiy tafovutlar asoslab berilgan.