(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqola oʻzbek adabiyotining yorqin namoyandasi Hamza Hakimzoda Niyoziyning “Paranji sirlari” dramasining gʻoyaviy-badiiy xususiyatlarini atroflicha tahlil qiladi. Asarda ayollar ozodligi, ijtimoiy adolatsizlikka qarshi kurash va eski urf-odatlarning salbiy oqibatlari kabi dolzarb mavzularning badiiy ifodalanishi oʻrganiladi. Dramaning syujet tuzilishi, obrazlar tizimi, til va uslub xususiyatlari hamda uning oʻzbek dramaturgiyasi rivojidagi oʻrni yoritiladi. Tadqiqot asarning zamonaviy jamiyat uchun ahamiyatini va uning adabiy merosdagi oʻrnini belgilashga qaratilgan.