(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ilmiy ishda sanoat texnologik jarayonlarida keng qo‘llaniladigan qisqa tutashgan rotorli asinxron elektr yuritmalarni chastota o‘zgartirgichlar yordamida vektorli boshqaruv orqali energiya samaradorligini oshirishning nazariy va amaliy jihatlari kompleks tarzda tadqiq etilgan. Tadqiqot doirasida elektromexanik energiya aylanish jarayonlarining matematik modellari, stator va rotor zanjirlarida quvvat oqimining fazoviy taqsimlanishi, shuningdek, magnit oqim va elektromagnit momentni mustaqil boshqarish algoritmlarining energiya yo‘qotishlariga ta’siri tahlil qilingan. Skalyar boshqaruv bilan qiyosiy tahlil natijalariga ko‘ra, vektorli boshqaruv algoritmlarining adaptiv va optimal xususiyatlari hisobiga tok spektrining optimallashtirilishi, reaktiv quvvat ulushining kamayishi hamda mis va temir yo‘qotishlarning minimallashtirilishi asoslab berilgan. Eksperimental tadqiqotlar kvadratik yuklama xarakteristikasi bo‘lgan sanoat ventilyatorlari va nasos mexanizmlarida o‘tkazilgan va natijalar yuqori energiya samaradorligini ko‘rsatgan.