(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada O‘zbekiston Respublikasining 2019–2030-yillarga mo‘ljallangan “Yashil iqtisodiyotga o‘tish strategiyasi” doirasida amalga oshirilayotgan tarkibiy islohotlarning mehnat bozori va kadrlar siyosatiga ta’siri tahlil qilinadi. Global energetika inqirozi, resurslar cheklanganligi va xalqaro savdodagi ekologik talablarning kuchayishi sharoitida barqaror iqtisodiy o‘sishni ta’minlashning asosiy omili sifatida an’anaviy bandlik modelidan yuqori samaradorlikka ega “yashil bandlik” modeliga o‘tish zaruriyati asoslab beriladi. Tadqiqotda O‘zbekiston mehnat bozorida “yashil ko‘nikmalar” defitsiti va institutsional infratuzilmaning yetarli darajada moslashmaganligi muammolari aniqlangan. Shuningdek, “Issiqxona gazlarining chiqarilishini cheklash to‘g‘risida”gi Qonunning joriy etilishi natijasida iqtisodiyot subyektlari zimmasiga yuklanayotgan yangi malaka talablari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, mavjud bandlik mexanizmlarining yetarlicha rag‘batlantiruvchi xususiyatga ega emasligi tarkibiy ishsizlik xavfini kuchaytiradi va global raqobatbardoshlikka salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin.