(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Uxlatuvchi vositalar (gipnotik dorilar) markaziy nerv tizimiga susaytiruvchi ta’sir ko‘rsatib, uyqu chaqiruvchi dori moddalar hisoblanadi. Ular asosan uyqusizlik (insomniya)ni davolashda qo‘llanilib, uyquning boshlanishini tezlashtiradi va uning davomiyligini oshiradi. Mazkur mavzuda uxlatuvchi vositalarning asosiy guruhlari — barbituratlar, benzodiazepinlar va zamonaviy gipnotik preparatlar ko‘rib chiqiladi. Ularning ta’sir mexanizmi, farmakologik xususiyatlari hamda organizmga ta’siri yoritiladi. Shuningdek, bu dorilarning nojo‘ya ta’sirlari, jumladan, uyquchanlik, bosh aylanishi, xotira buzilishlari, qaramlik va tolerantlik rivojlanish xavfi haqida ma’lumot beriladi. Ularni qo‘llashda bemorning individual xususiyatlarini hisobga olish muhim ahamiyatga ega.Mazkur mavzu talabalarga uxlatuvchi vositalarni to‘g‘ri tanlash va xavfsiz qo‘llash bo‘yicha zarur bilimlarni beradi.