(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy energiya samarador binolarni qurish jarayonida fizik tahlilning nazariy asoslari, amaliy usullari va O‘zbekiston Respublikasi sharoitidagi qo‘llanilishi ko‘rib chiqiladi. Issiqlik o‘tkazuvchanligi, konveksiya, radiatsiya va namlik rejimi kabi fizik jarayonlar binoning energiya balansi shakllanishida asosiy rol o‘ynaydi. Passiv va aktiv energiya tejash tizimlari, issiqlik izolyatsiyasi materiallari hamda raqamli simulyatsiya dasturlari (EnergyPlus, PHPP) orqali amalga oshiriladigan tahlillar natijasida energiya sarfini 40–75 % gacha qisqartirish mumkinligi ko‘rsatilgan. Maqola O‘zbekistonning iqlim sharoitlariga mos keladigan misollar va mahalliy tadqiqotlar asosida xulosalar beradi.