(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
10 % bemorlarda (bolalarda ham, kattalarda ham) bir tomonlama yoki ikki tomonlama epididimo-orxit kuzatilgan (Dean AS, Clinical manifestations of human brucellosis: a systematic review and meta-analysis., 2012). Ko‘pincha bemorlarda isitma, shikastlangan sohada kuchli og‘riq bo‘ladi. Yallig‘lanish jarayoniga xos barcha belgilar kuzatiladi. Ma’lumotlarga ko‘ra (Bosilkovski M., 2018) 34 bemorning 67,6 % da moyakning bir tomonlama zararlanishi aniqlangan. Yuqori isitma, spondilit, siydik ajratish tizimining yallig‘lanishi bu bemorlarda moyak zararlanmasdan kechgan brutsellez bilan kasallangan bemorlarga nisbatan ko‘proq uchradi. Davo muolajalari boshlanganidan so‘ng moyaklarning o‘z holiga qaytishi uchun 7 kundan 21 kungacha muddat kerak bo‘lgan (o‘rtacha 10 kun). Bu toifadagi bemorlarda epididimo-orxit qaytalanishi yuqori ko‘rsatkichni (24 %) ni tashkil etgan (Bosilkovski M, 2018).