(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada Somoniylar davlatining Movarounnahr hududida markazlashgan davlat sifatida shakllanishi va uning boshqaruv tizimi tahlil qilinadi. Davlat boshqaruvida amir hokimiyati, devonlar faoliyati, soliq tizimi hamda harbiy boshqaruv masalalari yoritiladi. Shuningdek, Somoniylar davlati siyosiy barqarorlikni ta’minlash, iqtisodiy rivojlanish va musulmon davlatchiligi taraqqiyotidagi muhim tarixiy tajriba sifatida baholanadi.