(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada Mirzo Ulugʻbekning (1394–1449) astronom olim va davlat arbobi sifatidagi faoliyati oʻrganilgan. XV asrda yashab ijod etgan Ulugʻbekning Samarqand rasadxonasi, "Ziji Sultoniy" asari, shuningdek, davlat boshqaruvidagi oʻrni tahlil qilingan. Maqolada Ulugʻbekning ilmiy va siyosiy faoliyati oʻrtasidagi bogʻliqlikni koʻrsatish maqsad qilingan. Tarixiy-qiyosiy, tarixiy-tizimli va muammoli-xronologik metodlardan foydalanilgan. Asosiy manbalar sifatida V. Bartold, E. Kennedy, B. Ahmedov kabi olimlarning tadqiqotlari hamda Abdurazzoq Samarqandiy, Xondamir kabi tarixiy manbalar olingan.