(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek tilidagi qo‘shma so‘zlarning ko‘p ma’noliligi semantik va pragmatik omillar uyg‘unligida tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi qo‘shma birliklarda ma’no tarmoqlanishi qanday mexanizmlar asosida yuzaga kelishini, xususan, komponentlar o‘rtasidagi semantik munosabat, konseptual metafora va metonimiya, shuningdek, nutq vaziyati va kommunikativ niyatning ta’sirini izohlashdan iborat. Metodologiya korpusga tayangan tavsifiy tahlil, komponent va distributsion tahlil, kontekstual-pragmatik interpretatsiya hamda kognitiv-semantik modellashtirish usullarini birlashtiradi. Ilmiy yangilik sifatida qo‘shma so‘zlarda ko‘p ma’nolilikni faqat leksik hodisa sifatida emas, balki diskurs darajasida faollashuvchi pragmatik ssenariylar bilan bog‘liq dinamik tizim sifatida talqin qiluvchi integrativ model taklif etiladi. Natijalar o‘zbek leksikografiyasi va avtomatik matn qayta ishlashda ma’no ajratish masalalarini aniqlashtirishga xizmat qiladi.