(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada Sharq madaniyatining boy falsafiy, adabiy va estetik an’analari hamda Yevropa Uyg‘onish davrining yirik vakili Dante Aligyeri ijodi o‘rtasidagi g‘oyaviy va madaniy bog‘liqliklar tahlil qilinadi. Sharq adabiyoti, xususan tasavvufiy qarashlar, axloqiy-falsafiy g‘oyalar va ramziy ifodalar Dante asarlariga, ayniqsa “Ilohiy komediya”ga qanday ta’sir ko‘rsatgani ilmiy nuqtayi nazardan yoritiladi. Maqolada Sharq va G‘arb madaniyatlarining o‘zaro uyg‘unlashuvi, adabiy an’analar almashinuvi hamda umumiy insoniy qadriyatlar ifodasi muhokama qilinadi. Shuningdek, Dante ijodida Sharq falsafiy tafakkuriga xos bo‘lgan ruhiy yuksalish, adolat va ma’naviy poklanish g‘oyalari aks etishi ko‘rsatib beriladi.