(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada Xiva xonligi hududida xattotlik san’atining shakllanishi, uning rivojlanish bosqichlari va kitobat madaniyatining o‘ziga xos xususiyatlari tarixiy manbalar asosida o‘rganiladi. Tadqiqotda XVI asrdan XX asr boshlarigacha bo‘lgan davr qamrab olinib, xon saroylarining madaniy homiylik an’anasi, madrasa ta’limi tizimidagi xattotlik mashqlari va qo‘lyozma kitob yaratish jarayonining bosqichlari ko‘rib chiqilgan. Xususan, Qo‘ng‘irot sulolasi hukmronligi davrida, ayniqsa Muhammad Rahimxon II zamonida, xattotlik san’ati o‘zining eng yuksak cho‘qqisiga chiqqanligi alohida ta’kidlanadi. Maqolada Xorazm nastaliq maktabining shakllanishi, ustoz-shogird an’anasining uzluksizligi va mahalliy xat uslublarining umumislom xattotlik merosida tutgan o‘rni masalalari ham ilmiy muomalaga kiritilgan. Shuningdek, saqlanib qolgan qo‘lyozmalar va ularning bugungi kutubxonalardagi holati haqida ham ma’lumot beriladi.