(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
O‘zbek tili boy lug‘at tarkibiga ega bo‘lgan rivojlangan tillardan biridir. Tilning boyishi va yangi tushunchalarni ifodalash imkoniyatining kengayib borishi, avvalo, so‘z yasalishi jarayonlari bilan chambarchas bog‘liqdir. Jamiyat taraqqiyoti, ilm-fan va texnologiyaning rivojlanishi natijasida tilda yangi so‘zlarga ehtiyoj ortadi. Shu sababli so‘z yasalishi tilshunoslikning muhim bo‘limlaridan biri hisoblanadi. So‘z yasalishi orqali mavjud so‘zlardan yangi ma’noli birliklar hosil qilinadi va tilning lug‘at boyligi kengayadi.Hozirgi davrda o‘zbek tilida an’anaviy so‘z yasalishi usullari bilan bir qatorda zamonaviy usullar ham faol qo‘llanmoqda. Ayniqsa, axborot texnologiyalari, internet tarmog‘i, ommaviy axborot vositalari va ijtimoiy tarmoqlar tilga ko‘plab yangi birliklarni olib kirayotgani kuzatiladi. Bu esa o‘zbek tilining rivojlanish jarayonida yangi lingvistik hodisalarni yuzaga keltirmoqda.