(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Zamonaviy o‘zbek adabiyotida ayol obrazi dolzarb va murakkab badiiy-estetik hodisalardan biri sifatida keng o‘rganilmoqda. Jamiyatdagi ijtimoiy, madaniy va ma’naviy o‘zgarishlar adabiyotda ayol obrazining yangicha talqin qilinishiga zamin yaratdi. Agar mumtoz adabiyotda ayol ko‘pincha go‘zallik, muhabbat va sadoqat timsoli sifatida ideal obraz darajasida tasvirlangan bo‘lsa, zamonaviy adabiyotda u ko‘proq real hayotga yaqin, mustaqil fikrli, ijtimoiy faolligi kuchli shaxs sifatida yoritilmoqda.Bugungi o‘zbek adabiyotida ayol obrazi nafaqat oilaviy muhit bilan cheklanib qolmay, balki jamiyat hayotining turli jabhalarida faol ishtirok etuvchi shaxs sifatida gavdalanadi. Yozuvchilar va shoirlar ayolning ichki dunyosi, ruhiy kechinmalari, hayotiy kurashlari va ijtimoiy mavqeyini chuqur tahlil qilishga harakat qilmoqdalar. Shu jihatdan ayol obrazi adabiyotda nafaqat badiiy timsol, balki jamiyatning ma’naviy ko‘zgusi sifatida ham namoyon bo‘ladi.