(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada mahalliy sanoat chiqindilari asosida bitumning fizik-mexanik xossalarini yaxshilovchi polimer modifikatorlar olishning ilmiy-texnologik asoslari yoritilgan. Yo‘l qurilishida qo‘llaniladigan an’anaviy neft bitumlari yuqori haroratda yumshash, past haroratda mo‘rtlashish, transport yuklamalari ta’sirida deformatsiyalanish va vaqt o‘tishi bilan qarish xususiyatlariga ega. Shu sababli bitumni polimer chiqindilar bilan modifikatsiyalash asfalt-beton qoplamalarining ekspluatatsion barqarorligini oshirishning istiqbolli yo‘nalishlaridan biri hisoblanadi. Mahalliy polietilen, polipropilen, PET va rezina-polimer chiqindilaridan foydalanish bitumning yumshash haroratini oshirish, penetratsiyasini kamaytirish, qovushqoqligini tartibga solish, elastiklik va adgeziya xossalarini yaxshilash imkonini beradi. Maqolada polimer chiqindilarni saralash, tozalash, maydalash, funksional faollashtirish va bitum bilan gomogen aralashtirish jarayonlari tahlil qilingan. Shuningdek, modifikatsiyalangan bitumning fizik-mexanik xossalariga ta’sir etuvchi asosiy omillar — polimer turi, zarracha o‘lchami, aralashtirish harorati, qo‘shimcha miqdori va fazalararo moslashuvchanlik ilmiy jihatdan asoslangan.