(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada suv resurslarini boshqarishda raqamli transformatsiyaning zamonaviy holati, sun’iy intellekt (SI) va Narsalar Interneti (IoT) texnologiyalarining ahamiyati hamda ularning amaliy qo’llanilishi tahlil qilingan. Global iqlim o’zgarishi, aholi sonining oshishi va sanoatning rivojlanishi natijasida suv resurslariga bo’lgan talab keskin oshmoqda. An’anaviy boshqaruv usullari bugungi kun talablariga to’liq javob bermay qolayotgan bir paytda, raqamli texnologiyalar yangi imkoniyatlar eshigini ochmoqda. Tadqiqotda IoT sensorlari yordamida real vaqt rejimida ma’lumot to’plash, SI algoritmlari orqali tahlil qilish va prediktiv modellashtirish jarayonlari ko’rib chiqilgan. Shuningdek, O’zbekiston sharoitida bu texnologiyalarni joriy etish imkoniyatlari va istiqbollari yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, raqamli transformatsiya suv resurslarini 25–40% gacha tejash, isrofgarchilikni kamaytirish va boshqaruv samaradorligini sezilarli oshirishga olib keladi.