(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada eski uyg‘ur turkchasidagi tibbiy terminlarning leksik-semantik xususiyatlari, ularning tasnifi, yasalish usullari hamda kelib chiqish manbalari tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy manbasi sifatida Macidegül Batmazning “Eski Uygur Türkçesinde Tıp Terimleri” nomli ilmiy ishi olindi. Maqolada uyg‘ur tibbiy matnlarida uchraydigan terminlar tana a’zolari nomlari, kasallik nomlari, dori vositalari, o‘lchov birliklari, shifokor nomlari va umumiy salomatlik bilan bog‘liq birliklarga ajratilib sharhlanadi. Shuningdek, terminlarning turkiy qatlamga mansubligi bilan birga, sanskrit, so‘g‘d va xitoy tillari bilan aloqasi ham yoritiladi. Ayrim terminlar misolida qadimgi tibbiy tafakkur va til taraqqiyoti o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlik ko‘rsatib beriladi. Natijada, eski uyg‘ur tibbiy terminologiyasi turkiy ilmiy til taraqqiyotining muhim bosqichlaridan biri ekani asoslanadi.