(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur tezis moliya tizimining nazariy-metodologik asoslari va uning tarkibiy bo‘g‘inlarini chuqur tahlil qilishga bag‘ishlangan. Iqtisodiy rivojlanishning muhim omili sifatida moliya tizimi mamlakat barqarorligi va investitsion faolligini ta’minlashda hal qiluvchi rol o‘ynaydi. Tadqiqotning asosiy maqsadi moliya tizimining evolyutsiyasini, uning zamonaviy iqtisodiyotdagi o‘rnini va funksional ahamiyatini har tomonlama o‘rganish, shuningdek, uning tarkibiy elementlari o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik va o‘zaro ta’sir mexanizmlarini ochib berishdan iborat. Ishda moliya tizimining makroiqtisodiy barqarorlikni ta’minlashdagi funksiyalari, uning pul, kapital va sug‘urta bozorlari, bank va nobank moliyaviy institutlari kabi asosiy bo‘g‘inlari tizimli yondashuv asosida tahlil qilingan. Xalqaro tajriba va milliy iqtisodiyotning o‘ziga xos xususiyatlari inobatga olingan holda, moliya tizimi bo‘g‘inlarining samaradorligini oshirishning nazariy va amaliy jihatlari o‘rganilgan. Tahlil natijasida moliyaviy barqarorlikni mustahkamlash, investitsion jarayonlarni faollashtirish va moliyaviy xizmatlar ko‘rsatish sifatini oshirishga qaratilgan bir qator xulosalar shakllantirilgan.