(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Bugungi kunda jahon iqtisodiyotida ro’y berayotgan shiddatli o’zgarishlar sharoitida moliya tizimining barqarorligi va moliyaviy siyosatning samaradorligi har qanday davlatning iqtisodiy rivojlanish strategiyasining asosiy ustunlaridan biriga aylanmoqda. Ayniqsa, o’tish iqtisodiyotiga ega mamlakatlarda bu masalaning dolzarbligi yanada ortadi, chunki ularda institutsional islohotlar jarayoni moliya bozorlarining chuqurlashuvi va moliyaviy xizmatlarning diversifikatsiyasini talab etadi. Mazkur tezisda moliya tizimining nazariy asoslari va uning iqtisodiy o’sishdagi o’rni, shuningdek, moliyaviy siyosatning zamonaviy paradigmalari va uning makroiqtisodiy barqarorlikni ta’minlashdagi roli chuqur tahlil qilingan. Tadqiqotning asosiy maqsadi — moliya tizimining tuzilishi, funksiyalari va moliyaviy siyosatning shakllanish mexanizmlarini iqtisodiyot nazariyasi nuqtai nazaridan kompleks yondashuv asosida o’rganish hamda ularning o’zaro aloqadorligini yoritishdan iborat. Ishda dialektik, tizimli-funksional, qiyosiy tahlil, statistik va iqtisodiy-matematik modellashtirish usullari keng qo’llanilgan. Jahonning yetakchi iqtisodchilarining moliya nazariyasi bo’yicha ilmiy asarlari, xalqaro tashkilotlarning hisobotlari va milliy statistika ma’lumotlari tahlil uchun asos bo’lib xizmat qilgan.