(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Biokimyo tirik organizmlarda kechadigan kimyoviy jarayonlarni o‘rganadigan fan bo‘lib, uning eng muhim bo‘limlaridan biri fermentlar haqidagi ta’limotdir. Fermentlar organizmdagi barcha biologik reaksiyalarni tezlashtiruvchi biologik katalizatorlardir. Inson organizmida har soniyada millionlab kimyoviy reaksiyalar sodir bo‘ladi va bu jarayonlarning normal kechishi fermentlar faoliyatiga bog‘liq. Fermentlarsiz hayotiy jarayonlar juda sekin kechar edi yoki umuman sodir bo‘lmas edi. Fermentlar oqsil tabiatiga ega bo‘lib, hujayrada moddalar almashinuvi, energiya hosil bo‘lishi, ovqat hazm qilinishi, nafas olish, mushaklar qisqarishi va boshqa ko‘plab jarayonlarda ishtirok etadi. Hozirgi zamon tibbiyotida fermentlarning diagnostik, davolovchi va ilmiy ahamiyati juda katta hisoblanadi.