(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada XX asr boshlari Turkiston ma’rifatparvarlik harakati — jadidchilik namoyandalarining xotin-qizlar ta’limiga oid qarashlari va ularning matbuotdagi in’ikosi tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida “Oyna”, “Sadoi Turkiston” va “Taraqqiy” kabi nashrlarda chop etilgan maqolalar asosida ayollar savodxonligining millat taraqqiyotidagi o‘rni yoritib berilgan. Muallif jadidlar tomonidan ilgari surilgan “oila ma’rifati” konsepsiyasini o‘rganadi va o‘sha davrdagi ijtimoiy to‘siqlarga qaramay, ayol qalamkashlarning matbuotda paydo bo‘lish jarayonini tadqiq etadi. Maqola yakunida jadidlar merosining bugungi kun ta’lim tizimi va gender tengligi masalalaridagi tarixiy ahamiyati bo‘yicha xulosalar berilgan.