(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Yuqori jag’ suyagi sinishlari (Le Fort I–III) yuz skeletining eng murakkab shikastlanishlaridan biri hisoblanadi va chaynash funksiyasi, nafas yo’li o’tkazuvchanligi hamda estetik ko’rinishda jiddiy buzilishlarga olib keladi. Umumiy anesteziyadagi xavfi yuqori bo’lgan bemorlarda suyak tortish usuli jarrohlik aralashuvining muqobili sifatida klinik ahamiyat kasb etadi. Ushbu tadqiqot 2022–2024 yillarda TDTU yuz-jag’ jarrohligi bo’limida Le Fort I–II sinishlari bo’lgan 21 nafar bemorni o’z ichiga oladi. Adams qanchalari va Tigershtedт shinalaridan foydalanib, o’rtacha 5–6 hafta davomida suyak tortish amalga oshirildi. Natijada 21 bemordan 19 tasida (90,5%) barqaror repozitsiya ta’minlandi; chaynash funksiyasi 2,4 ± 0,6 dan 8,7 ± 0,5 ballga, og’iz ochish darajasi 18 dan 41 mm ga oshdi, VAS og’riq ko’rsatkichi esa 7,1 dan 1,2 ballga tushdi (p < 0,01). Usul Le Fort I–II sinishlarida klinik jihatdan asoslangan va samarali konservativ yondashuv ekanligi tasdiqlandi.