(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Maqolada davlat boshqaruvini byurokratlashtirishning oldini olishga qaratilgan mezonlar va tartib-taomillarni takomillashtirish masalalari nazariy-huquqiy hamda amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Byurokratiya va byurokratlashtirish tushunchalari o‘rtasidagi farq ochib berilib, ortiqcha formalizm, takroriy hujjatchilik, ko‘p bosqichli kelishuvlar, vakolatlar noaniqligi, javobgarlikning tarqalishi hamda fuqaroga yo‘naltirilmagan boshqaruv amaliyoti byurokratlashtirishning asosiy belgilari sifatida asoslanadi. Shuningdek, O‘zbekiston Respublikasida ma’muriy tartib-taomillarni soddalashtirish, davlat xizmatlarini raqamlashtirish, idoralararo axborot almashinuvini kuchaytirish va davlat organlari faoliyatini samaradorlik mezonlari asosida baholash yo‘nalishlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot yakunida byurokratik yukni kamaytirishga xizmat qiluvchi huquqiy, institutsional va tashkiliy takliflar ilgari suriladi.