(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqola bayon ilmi kontekstida isteoraning (metaforaning) ahamiyatini va uning nazariy hamda amaliy jihatlarini tahlil qiladi. Isteora so‘zning yoki iboraning asl ma’nosini boshqa bir ma’no bilan o‘zgartirib ishlatish orqali nutqning ifodaviy va estetik imkoniyatlarini kengaytiradigan vosita sifatida qaraladi. Tadqiqotda bayon ilmida isteoraning tarixi, shakllanishi, turli turlari va ularning nutqiy, adabiy va madaniy kontekstdagi funksiyalari yoritilgan. Maqolada isteora nafaqat ma’noni yanada aniq va ravshan yetkazishda, balki tinglovchining hissiy qabulini kuchaytirishda, matnga ritmik va obrazli xarakter bag‘ishlashda ham muhim vosita ekanligi ko‘rsatib o‘tiladi. Shuningdek, isteora orqali murakkab tushunchalar sodda va oson tushunarli shaklda ifodalanishi, shuningdek, fikr va hissiyotlarni uyg‘unlashtirish imkoniyati mavjudligi ta’kidlangan.