(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada bayon ilmining paydo bo‘lishi va shakllanish jarayoni tarixiy-dinamik hamda tushunchaviy yondashuvda tahlil qilinadi. Tadqiqotda manbashunoslik, qiyosiy tarixiy va diskurs-analitik metodlar qo‘llanildi. Natijalar bayon kategoriyalarining dastlab og‘zaki nutq amaliyotida, keyin normativ poetika va balog‘at tizimida mustaqillashganini ko‘rsatadi. Maqola bayonning bosqichli rivojini zamonaviy filologik mezonlar bilan tizimlashtiradi.