(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada Mustaqil Davlatlar Hamdo‘stligi (MDH)ga a’zo mamlakatlarning penitensiar tizimlarida mahkumlarni axloqan tuzatish, ularni ijtimoiy reabilitatsiya qilish va qayta jinoyat sodir etish (retsidiv) xavfini kamaytirish borasidagi tashkiliy-huquqiy usullari hamda ularning tutgan o‘rni tahlil etiladi. Tadqiqot davomida MDH makonidagi davlatlarning jazoni ijro etish qonunchiligi, mahkumlar mehnatini tashkil etish, ularga ta’lim berish, psixologik qo‘llab-quvvatlash hamda jamoatchilik nazorati mexanizmlarining o‘ziga xos integratsiyasi keng yoritilgan. Shuningdek, Hamdo‘stlik davlatlarining ilg‘or tajribalari hamda model qonunchilik normalarini Yangi O‘zbekiston penitensiar tizimiga samarali tatbiq etish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan.