(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada inklyuziv ta’limning mazmun-mohiyati, uning pedagogik va ijtimoiy ahamiyati hamda zamonaviy ta’lim tizimidagi o‘rni ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Inklyuziv ta’limning asosiy maqsadi barcha bolalarga, jumladan, alohida ta’lim ehtiyojiga ega bo‘lgan o‘quvchilarga teng imkoniyat yaratishdan iborat ekanligi yoritilgan. Maqolada inklyuziv ta’limning jamiyatda tolerantlik, insonparvarlik va ijtimoiy tenglikni shakllantirishdagi roli, ta’lim jarayonida individual yondashuvni ta’minlashdagi ahamiyati hamda maxsus pedagogik texnologiyalarni qo‘llash zarurati haqida fikr yuritilgan. Shuningdek, O‘zbekistonda inklyuziv ta’limni rivojlantirish bo‘yicha amalga oshirilayotgan islohotlar, mavjud muammolar va ularni bartaraf etish yo‘llari tahlil qilingan. Maqola yakunida inklyuziv ta’limning barkamol avlodni tarbiyalash va zamonaviy demokratik jamiyatni rivojlantirishdagi ahamiyati yuzasidan ilmiy xulosalar keltirilgan.