(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada O‘zbekiston mehmonxona xo‘jaligida davlat-xususiy sheriklikning (DXSH) hozirgi holati, asosiy yo‘nalishlari va mexanizmlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda qiyosiy tahlil, tizimli yondashuv va hujjatlarni o‘rganish usullari qo‘llanilgan. O‘zbekiston Respublikasida so‘nggi yillarda amalga oshirilayotgan institutsional islohotlar, xususan, Turizm qo‘mitasining tashkil etilishi, “O‘zbekiston merosi mehmonxonalari” dasturining boshlanishi, subsidiyalar va soliq imtiyozlari tizimi tahlil qilingan. Tadqiqot natijasida mehmonxona xo‘jaligida DXSHning uch asosiy yo‘nalishi – xalqaro brendlarni jalb qilish (Toshkentdagi Swissotel, JW Marriott, Ritz-Carlton va boshqalar), madaniy meros obyektlarida butik-mehmonxonalar tashkil qilish, shuningdek mahalliy investorlarni qo‘llab-quvvatlash mexanizmlari aniqlangan. O‘zbekiston 2026-yilga kelib xalqaro brend mehmonxona xonalari soni bo‘yicha Markaziy Osiyoda yetakchiga aylanishi prognoz qilinmoqda. Shu bilan birga, mavjud tizimda kadrlar malakasining pastligi, mintaqalar o‘rtasidagi nomutanosiblik va loyihalarni tayyorlash sifatidagi kamchiliklar kabi muammolar saqlanib qolmoqda. Maqolada sohani rivojlantirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.