(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu fundamental ilmiy maqolada zamonaviy axborot texnologiyalari va ijtimoiy tarmoqlarning rivojlanishi natijasida yuzaga kelgan eng jiddiy ijtimoiy-psixologik muammolardan biri – maktab o‘quvchilari o‘rtasidagi kiberbulling (internetdagi bezorilik) hodisasi atroflicha tadqiq etilgan. Maqolada kiberbulling turlari (haqoratlar, guruhdan chetlatish, kiber-ta’qib, feyk ma’lumotlar tarqatish) va ularning o‘smirlar ruhiyatiga, xususan, depressiv holatlar, xavotirlanish darajasining ortishi, o‘ziga bo‘lgan ishonchning pasayishi va eng ayanchlisi, autodestruktiv hamda suitsidal xulq-atvor shakllanishiga ta’siri chuqur tahlil qilingan. Tadqiqot doirasida kiberbulling qurboniga aylangan o‘smirlarga kompleks korreksion-psixologik yordam ko‘rsatish tizimi ishlab chiqilgan bo‘lib, unda maktab psixologi, pedagoglar, ota-onalar va huquq-tartibot organlarining o‘zaro integratsiyalashgan harakatlar strategiyasi belgilab berilgan. Preventiv (oldini oluvchi) choralar tizimi va raqamli gigiyena qoidalari ham ilmiy asosda yoritilgan.