(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy neyrobiologiya yutuqlarini pedagogika fani va dars jarayoniga integratsiya qilish masalalari – neyropedagogik yondashuvlar atroflicha tahlil qilingan. Inson miyasining axborotni qabul qilish, qayta ishlash hamda uzoq muddatli xotiraga o‘tkazish mexanizmlari, sinaptik plastiklik qonuniyatlari hamda neyromediatorlar (dofamin, serotonin, noradrenalin)ning o‘quv motivatsiyasidagi roli yoritilgan. Shuningdek, surunkali va o‘tkir stressning (kortizol gormonining) gipokamp va prefrontal po‘stloq faoliyatiga salbiy ta’siri hamda uning oldini olishga qaratilgan dars metodikalari taklif etilgan. Maktab o‘quvchilarining xotira va diqqat resurslarini optimallashtirish maqsadida ta’lim jarayonini neyropedagogik tamoyillar asosida loyihalashning amaliy modeli va tavsiyalari ishlab chiqilgan.