(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ilmiy-ommabop maqolada inson hayoti va professional faoliyatida, xususan, huquqni muhofaza qiluvchi organlar tizimida to‘satdan yuzaga keladigan qaltis hamda nostandart vaziyatlarda ruhiy barqarorlikni saqlashning kognitiv, neyrobiologik va psixologik mexanizmlari tahlil qilinadi. Ekstremal sharoitlarda organizmda kechadigan gormonal va fiziologik o‘zgarishlar, amigdala ham de prefrontal qobiq o‘rtasidagi funksional muvozanat muammolari yoritilgan. Shuningdek, kuchli kognitiv bosim va xavf ostida sarosimaga tushmaslik, diqqatni jamlash va optimal operativ qarorlar qabul qilishga ko‘maklashuvchi amaliy psixologik metodikalar (taktik nafas, grounding, reframing) tizimlashtirilgan.