(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada sun’iy intellekt asosida nutqni aniqlash va qayta ishlash texnologiyalarining zamonaviy rivojlanish tendensiyalari, ishlash mexanizmlari hamda amaliy qo‘llanilish sohalari tahlil qilingan. Shuningdek, nutqni avtomatik aniqlash tizimlarining asosiy tamoyillari, mashinali o‘qitish va neyron tarmoqlarning ushbu texnologiyalardagi o‘rni yoritilgan. Maqolada sun’iy intellekt yordamida ovozni matnga aylantirish, nutqni tahlil qilish, tabiiy tilni qayta ishlash (Natural Language Processing) va virtual yordamchi tizimlarning samaradorligi ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Tadqiqot davomida nutqni aniqlash texnologiyalarining ta’lim, tibbiyot, xavfsizlik, avtomatlashtirilgan xizmat ko‘rsatish va kundalik hayotdagi ahamiyati ko‘rib chiqilgan. Natijalar sun’iy intellekt asosidagi nutqni qayta ishlash tizimlari inson va texnologiya o‘rtasidagi o‘zaro aloqani yanada takomillashtirishini ko‘rsatadi.