(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada G’arbiy Yevropada absolyut monarxiyalarning vujudga kelishi va rivojlanishi IMRAD metodologiyasi asosida tahlil qilinadi. Tadqiqot XV–XVIII asrlar oralig’ida Fransiya, Ispaniya va Angliyada absolyut monarxiyani yuzaga keltirgan siyosiy, ijtimoiy-iqtisodiy, mafkuraviy va institutsional omillarni o’rganadi. Birlamchi tarixiy manbalar, diplomatik hujjatlar va tarixshunoslik adabiyoti asosida tadqiqot shuni ko’rsatadiki, absolyutizm bir xil tarzda va to’satdan yuz bermagan, balki feodalizm tanazzuli, diniy mojarolar, markazlashgan byurokratiyalarning o’sishi va rivojlanayotgan siyosiy falsafa tomonidan shakllantirilgan bosqichma-bosqich jarayon bo’lgan. Absolyut monarxiya hokimiyatni sezilarli darajada markazlashtirgan bo’lsa-da, uning amaliy cheklovlari — qonun, urf-odat va oraliq ijtimoiy organlarning saqlanib qolishi bilan chegaralangan — uni zamonaviy totalitarizmdan tubdan farqladi. Maqola shuningdek absolyutizmning inqirozini uning o’z ichki qarama-qarshiliklari, moliyaviy haddan oshish va Ma’rifat siyosiy tafakkurining rivojlanishi bilan bog’liq ekanligini isbotlaydi.