(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada g‘allachilik klasterlari faoliyatida ishlab chiqarish xarajatlarini tizimli optimallashtirish, qiymat zanjiri bosqichlarida tannarxni kamaytirish hamda yakuniy mahsulotlarning (un va non-bulochka mahsulotlari) raqobatbardoshligini oshirish masalalari tadqiq etilgan. Maqolada sohadagi so‘nggi institutsional islohotlar, jumladan, davlat xarid kvotalarining bekor qilinishi va baho belgilash tizimining liberallashtirilishi tahlil qilingan. Kredit stavkalarini davlat tomonidan kompensatsiya qilish, dizel yoqilg‘isi uchun subsidiyalar ajratish va bo‘sh turgan yerlarni «E-auksion» orqali qayta muomalaga kiritish mexanizmlarining iqtisodiy samaradorligi baholangan. Iqlim o‘zgarishi sharoitida suv resurslari taqchilligi va ularning sifati yomonlashuvining oldini olish maqsadida suv va energiya tejovchi texnologiyalarni hamda muqobil quyosh energiyasini g‘allachilik landshaftlariga joriy etish istiqbollari yoritilgan. Klasterlar samaradorligini tizimli baholash maqsadida Ma’lumotlar qamrovi tahlili (MQT/DEA) modelining metodologik asoslari taklif etilgan va tegishli xulosalar shakllantirilgan.