(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarda nutqiy rivojlanish jarayonining konseptual-metodologik asoslari, uning shaxs kamolotidagi psixologik va pedagogik determinanti funksional va tizimli yondashuvlar prizmasida chuqur tahlil qilingan. Tadqiqot doirasida til va nutq tizimlarining funksional hamda subyektiv farqlari, bolaning lisoniy shaxs (linguistic persona) sifatida shakllanish va ontogenetik evolutsiyasi bosqichlari hamda O‘zbekiston Respublikasining "Ilk qadam" davlat dasturi doirasidagi nutqiy kompetensiyalarning tarkibiy qismlari o‘rganilgan. Shuningdek, nutq sotsiogenezida sensor integratsiyaning neyrofiziologik o‘rni, bosh miya poʻstlogʻining plastiklik xususiyatlari hamda ontogenezdagi inqirozli (kritik) davrlar pedagogik diagnostikasi ilmiy asoslab berilgan va tegishli tavsiyalar shakllantirilgan.