(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada avtobus yo‘nalishlarida yo‘lovchi tashish jarayonining matematik modeli ishlab chiqilib, optimal transport vositalari sonini aniqlash metodikasi taklif qilingan. Yo‘lovchilarning bekatga kelish oqimi Puasson taqsimotiga, avtobuslarning harakat oralig‘i esa eksponensial qonuniyatga bo‘ysunadi degan gipoteza asosida navbat nazariyasi elementlari qo‘llanilgan [1, 2]. Optimal avtobuslar sonini aniqlash uchun yo‘lovchilar kutish vaqti xarajatlari va transport korxonasi ekspluatatsion xarajatlari yig‘indisini minimallashtiruvchi maqsad funksiyasi tuzilgan [3, 4]. Taklif etilgan model real marshrut ma’lumotlarida sinovdan o‘tkazilgan bo‘lib, optimal avtobuslar sonini qo‘llash natijasida umumiy xarajatlarni 23,7% ga kamaytirish imkoniyati aniqlangan [5].