(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada Andijon-Asaka avtobus yo‘nalishida yo‘lovchilar oqimining mavsumiy va haftalik o‘zgarishlari o‘rganilib, ushbu o‘zgarishlar asosida optimal avtobuslar sonini prognozlash masalalari tahlil qilingan. Tadqiqotda bir yil davomida (2023-yil yanvar-dekabr) yo‘lovchilar oqimi to‘g‘risidagi ma’lumotlar to‘plangan va tahlil qilingan. Mavsumiy o‘zgarishlar tahlili natijasida yo‘lovchilar sonining eng yuqori ko‘rsatkichi yoz mavsumida (iyun-avgust), eng past ko‘rsatkichi esa qish mavsumida (yanvar-fevral) qayd etilgan. Haftalik o‘zgarishlar tahliliga ko‘ra, eng yuqori yo‘lovchi oqimi juma kuni, eng pasti yakshanba kuni kuzatilgan. Olingan ma’lumotlar asosida har bir mavsum va hafta kuni uchun optimal avtobuslar sonini prognozlovchi matematik model ishlab chiqilgan. Taklif etilgan model asosida transport korxonasiga avtobuslar sonini mavsumiy va haftalik o‘zgarishlarga mos ravishda rejalashtirish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.